A kontaktlencse viselése növelheti a kötőhártya-gyulladás kockázatát

A kontaktlencse viselése növelheti a kötőhártya-gyulladás kockázatát

Tudjon meg többet a súlyos és akár halálos egészségügyi szövődményekről. . . Regina Boyle Wheeler 2012. december 14"

Thinkstock

Ha túl sok könnyet termel, vagy ha a normál könnyelvezetés elakad, a szeme enyhén könnyes lehet. A könnycseppek kifolyhatnak a szemhéjadra és az arcodra, mintha sírnál. Tudsz valamit tenni ellene? Igen, az októl függően.

A könnyek nélkülözhetetlenek az emberi szem táplálásához és kenéséhez. Minden alkalommal, amikor pislogsz, a felső szemhéjad könnymirigyei által termelt könnyekkel mossa meg a szemét. Ezek a mirigyek extra könnyeket termelnek az irritáció és a gyulladás hatására. A könnyek általában kifolynak a szemből és az orrba a szem sarkában található csatornákon keresztül.

A könnyező szemű emberek azonban általában túlzottan termelődnek a könnyekből, amelyek vízből, olajból és nyálkahártyából állnak. Ezeket a felesleges könnyeket a következők okozhatják:

Száraz szem szindróma. Lehet, hogy nincs értelme, de a száraz szem szindróma gyakran könnyező szemhez vezet. Amikor a szemek kiszáradnak, irritálódnak és kellemetlenek. Ez arra készteti a könnymirigyeket, hogy annyi könnyet termeljenek, hogy túlterhelik a szem természetes vízelvezető rendszerét. A könnytermelés az életkor előrehaladtával csökken, ezért a szemszárazság gyakoribb az idősebb felnőtteknél. Egyes egészségügyi állapotok és gyógyszerek szintén kiszáradáshoz vezethetnek, csakúgy, mint a száraz és szeles környezet. De a száraz szem szindróma leggyakoribb oka a keratoconjunctivitis sicca (KCS) nevű krónikus állapot. Az ilyen állapotú emberek könnyeket készítenek, de a könnyek nem tartalmaznak elegendő vizet. A túlzott könnyezés mellett a száraz szem szindróma tünetei lehetnek homályos látás, viszkető szem vagy égő szemek. A száraz szem enyhébb eseteinek egyik gyógymódja a vény nélkül kapható műkönny használata. Az egyéb kezelések közé tartoznak a vényköteles gyógyszerek. Allergiák. Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergénekre adott reakció a szeme kivörösödését és irritációját okozhatja, ami könnytermelést, viszketést és égést okozhat. Az allergiás szemtünetek leggyakoribb kültéri okai a fű, a fák és a gyomok pollenjei. A leggyakoribb beltéri okok a háziállatok szőrése, a poratkák és a penészgombák. A viszkető, könnyező szemek egyéb okai, amelyek nem valódi allergének, közé tartoznak a kipufogógázok, az aeroszolos spray-k, a parfümök és a cigarettafüst. Fertőzések. A szervezet szemfertőzésre adott válaszának része lehet, hogy felesleges könnyeket termel. Ezzel próbáljuk megkenni a szemet, elmosni a baktériumokat és a váladékot. A kötőhártya-gyulladás (a szem nagy részét lefedő vékony, átlátszó membrán fertőzése) és a blepharitis (a szemhéj szélének fertőzése) két olyan fertőző betegség, amelyekről ismert, hogy könnyező szemek jelentkeznek. "Rózsaszín szem" a kötőhártya-gyulladás általános kifejezése. Az okok közé tartoznak a baktériumok, gombák és leggyakrabban vírusok. A kontaktlencse viselése növelheti a kötőhártya-gyulladás kockázatát. A kötőhártya-gyulladás előfordulhat egy vagy mindkét szemben. A tünetek közé tartozhat a szemfájdalom, homályos látás, bőrpír, szemcsés érzés a szemekben, váladékozás és éjszaka képződő kéreg, valamint fokozott könnyezés. Irritáló anyagok. Szemei ​​túl sok könnyet termelnek más típusú irritációra, például száraz levegőre, erős fényre, szélre, füstre, porra, szempillákra vagy vegyszereknek való kitettségre. A szem megerőltetése könnyezést is okozhat.

A könnyező szem a könnycsatornák elzáródása miatt is előfordulhat, bár ez kevésbé gyakori. Ezt az elzáródást könnyszűkületnek nevezik. Az általa okozott túlcsordult könnyet epifórának nevezik. A fertőzések az orr belsejéből átterjedhetnek a könnycsatornába, és hegesedést okozhatnak. A könnycsatorna elzáródásának egyéb okai a traumák és az orrműtét.

Egy másik vizes szemtípus a szemhéj rossz működéséhez kapcsolódik. Annak érdekében, hogy a könnyek egyenletesen elterjedjenek a szemen, és a szem sarkaiba nyomódjanak a megfelelő elvezetés érdekében, a szemhéjaknak megfelelően kell zárniuk. Az ilyen típusú vizes szemproblémák egyik leggyakoribb oka az ektropion. Ez az állapot az alsó szemhéj lelógása és elhúzódása. Általában idősebb embereknél figyelhető meg, akiknél fokozatosan az alsó szemhéj gyengesége alakul ki. Az ectropion a szem kiszáradását, fájdalmát, vörösségét és égését okozhatja. Ezenkívül növelheti a szemfertőzés kockázatát.

A könnyező szemek leggyakrabban tünete, nem pedig oka a szembántalomnak. Természetesen bosszantóak lehetnek, de hacsak nem kíséri őket szemfájdalom vagy szempír, a felesleges könnyek általában nem jelentenek komoly problémát.

Hogyan diagnosztizálják és kezelik a vizes szemeket

Lehet, hogy egyedül is kitalálhatja a könnyező szeme okát:

Ha a szeme száraznak, nyersnek és kényelmetlennek érzi magát közvetlenül azelőtt, hogy elkezd könnyezni, akkor valószínűleg száraz szem szindrómát tapasztal. Ha a szeme viszket és duzzadt, az allergia valószínűleg a tettes.

Ezekben az esetekben vény nélkül kapható jogorvoslatok állnak rendelkezésre:

Vényköteles és vény nélkül kapható cseppek száraz szem szindrómára. Ha a száraz szem túlzott könnyezést okoz, akkor ezt a reakciót mesterséges könnyek segítségével védheti meg, hogy nedvesen tartsa szemét. A mesterséges könnyek segíthetnek eltávolítani az olyan irritáló anyagokat is, mint a por, amelyek könnyezést okozhatnak a szemében. A legjobb a tartósítószer nélküli műkönny használata – egyedi eldobható applikátorokban. A vényköteles és vény nélkül kapható gyógyhatású szemcseppek segítenek a könnyezést okozó allergiák kezelésében azáltal, hogy megszakítják a szervezet immunválaszát.

A száraz, viszkető és szemirritáció megelőzésére megtehető lépések közé tartozik, hogy ne felejtsen el rendszeresen pislogni számítógép használata közben, és alkalmanként tartson szünetet a szem pihentetése és a szem megerőltetésének elkerülése érdekében. Növelje az otthoni vagy munkahelyi környezet páratartalmát, ha a szeme száraz és irritált. Viseljen napszemüveget, hogy csökkentse a nap és a szél által okozott szemirritációt, és igyon sok vizet a kiszáradás megelőzése és az egészséges könnyezés megőrzése érdekében.

Mikor forduljon orvosához

Forduljon háziorvosához vagy szemorvosához, ha a következőket tapasztalja:

Megmagyarázhatatlan könnyezés hosszú időn keresztül Vizes szemek, amelyek szintén vörösek és folyást okoznak Vizes szemek és szemfájdalom Vizes szemek és fájó orrmelléküregek

Kezelőorvosa megvizsgálja a szemét, vizsgálatokat végez a könnyek mennyiségére és minőségére vonatkozóan, és megvizsgálja, hogy a szeme hogyan üríti ki a könnyeket. Ha fertőzése van, az orvos antibiotikumot írhat fel, vagy ha szemszárazság vagy allergia esetén más kezelést javasolhat.

Ritka esetekben műtéttel lehet megnyitni az elzáródott könnycsatornákat. A sebész a dacryocystorhinostomiának (DCR) nevezett eljárással új könnycsatornát hozhat létre a szemében. A beszűkült, de nem teljesen elzáródott könnycsatorna esetén a sebész egy kis szondával tágíthatja azt.

Az ektropion a szemhéjat a helyén tartó izmok megfeszítésével korrigálható. Ez a járóbeteg-eljárás helyi érzéstelenítéssel végezhető el.

Kapcsolódó tünetek, amelyek kísérhetik a vizes szemeket

Orrfolyás és tüsszögés. Ezeket a tüneteket a könnyező szemmel együtt allergiák okozhatják. Epiphora. Ha az orrmelléküreg-fertőzés vagy a fej megfázás tüneteivel együtt jelentkezik, annak oka lehet a könnycsatorna elzáródása. Túlzott könnyezés, blepharitis és kötőhártya-gyulladás. Amikor ezek a tünetek egy idős embernél jelentkeznek, akkor ezek oka lehet az ektropion. Szemszárazság a szemek kidudorodásával együtt. Ez a pajzsmirigy túlműködésének jele lehet. Szemszárazság a látás megváltozásával és ízületi gyulladással együtt. Ezek a tünetek együtt a KCS jelei lehetnek.

Alsó vonal? Ha a könnyező szeme nem tisztul ki vény nélkül kapható kezeléssel, orvoshoz kell fordulnia, hogy jobban érezze magát.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Chris Iliades további jelentése

Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb a Visionban

6 ok, amiért csatlakozhat egy támogató csoporthoz, ha nedves AMD-vel rendelkezik

A támogató csoportok érzelmi és gyakorlati útmutatás forrásai is lehetnek.

Szerző: Quinn Phillips 2021. április 21

Hogyan segíthet a nedves AMD nyomon követése megelőzni a jövőbeli látásvesztést?

Ha azonnal értesíti kezelőorvosát az apró változásokról, segíthet a kezelésben, hogy elkerülje a további károsodást.

Szerző: Quinn Phillips 2021. április 21

4 módja annak, hogy pozitív maradjon, ha nedves AMD-je van

A nedves AMD a központi látás elvesztéséhez vezethet, ami ijesztő lehet. De a kezelés most jobb, mint valaha, és sokféleképpen lehet megbirkózni és támogatást kapni. . .

Írta: Erica Patino 2020. szeptember 8

Hogyan kezeljük és figyeljük meg makuladegenerációját

A makuladegeneráció száraz és nedves formái eltérőek. Tudja meg, hogyan maradhat az egyes típusoknál a látásvesztés elkerülése érdekében.

Írta: Erica Patino 2020. szeptember 8

Nedves AMD: 20 otthoni módosítás a látásvesztésben szenvedők számára

Nem kell bonyolultnak vagy költségesnek lennie otthonának látásromlásának megfelelő átalakításának.

Írta: Quinn Phillips 2020. szeptember 8

Nedves AMD és vizuális hallucinációk: amit tudnod kell

A központi látásvesztéshez kapcsolódó hallucinációkra nincs hatékony kezelés, de megküzdési stratégiákat lehet kidolgozni.

Írta: Quinn Phillips 2020. szeptember 8

5 nedves AMD-mítosz, megdöntve

A nedves AMD korai felismerése és kezelése elengedhetetlen, ezért fontos, hogy tájékozódjon erről a szembetegségről. Így lehet elválasztani a mítoszt. . .

Írta: Beth W. Orenstein 2020. szeptember 8

A nedves AMD kezelése: 8 kulcsfontosságú tápanyag, amelyet be kell építeni az étrendbe

Írta: Madeline R. Vann, MPHF 2020. február 12

Hogyan talált Shannon Bream segítséget a szaruhártya-eróziós szindrómában?

2017. november 16-ig

Mítoszok a polarizált szemüvegekről

2017. november 14-ig"

Ez az állapot gyakran okoz gyomorégést, savas ízt a szájban és rekedtséget.

A mellkasi fájdalom a GERD gyakori jele. Thinkstock

Kezelőorvosa általában arra alapozza a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) diagnózisát, hogy vannak-e az állapot tünetei, és milyen gyakoriak és súlyosak.

Egy teszten is áteshet, hogy megtudja, mennyi sav van a nyelőcsövében.

Az endoszkópia, amely egy apró kamerát tartalmazó hajlékony csövet használ a torok vizsgálatára, segíthet a diagnózis megerősítésében, vagy ha orvosa azt gyanítja, hogy a GERD további szövődményeket okozott.

Más tesztek is javasolhatók, ha orvosa nem biztos abban, hogy tüneteit a GERD okozza, vagy ha bizonyos szövődmények jelentkezhetnek. (1)

GERD tünetek

A GERD számos különböző jelet és tünetet okozhat, amelyek nem mindegyike lehet jelen az adott esetben.

A gyakori tünetek a következők:

Gyakori gyomorégés, égő érzés a mellkasban vagy a torokban Regurgitáló étel vagy gyomortartalom Torokfájás Nyelési nehézség (dysphagia) Olyan érzés, mintha gombóc lenne a torkodban Gyomorsavtól sérült fogak Mellkasi fájdalom Rossz lehelet Hányinger Hányás (2,3)

Bizonyos tünetek a GERD légúti szövődményeiből is származhatnak, amelyek akkor fordulnak elő, amikor gyomorsavat lélegzik be a tüdejébe.

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

Asztma, egy krónikus betegség, amelyet a tüdő irritáló szerekre való érzékenysége jellemez Mellkasi pangás, száraz köhögés, amely nem múlik el Zihálás vagy légzésszorulás, amely magas hangot okoz. Rekedtség vagy részleges hangvesztés Gégegyulladás vagy a hangdoboz duzzanata, ami átmeneti elvesztést okozhat a hangja Tüdőgyulladás vagy tüdőfertőzés (3)

Ha éjszakai savas refluxja van, akkor alvászavarok léphetnek fel, vagy nagyobb a GERD légúti szövődményeinek kockázata. (2)

GER vs. GERD

A gastrooesophagealis reflux (GER) egy olyan kifejezés, amelyet néha https://harmoniqhealth.com/hu/alkotox/ a GERD-ben előforduló számos tünet, például gyomorégés leírására használnak.

De a GER sokkal gyakoribb és kevésbé súlyos, mint a GERD.

A GER ritkábban fordul elő, és általában megszűnik egy savlekötő tabletta bevétele után. A GERD olyan tüneteket ír le, amelyek tartósabbak.

Egyes orvosok különbséget tesznek a GER és a GERD között azáltal, hogy megvizsgálják, milyen gyakran vannak tünetei.

Ha néhány hétig hetente kétszer többször gyomorégése van, GERD-t diagnosztizálhatnak. (3)

Gyomorégés vagy szívroham?

A GERD-ben szenvedők gyakran számolnak be mellkasi fájdalomról, amelyet gyomorégésnek neveznek.

Azok az emberek, akik szívrohamot vagy bizonyos egyéb szívproblémát kapnak, szintén gyakran tapasztalnak mellkasi fájdalmat.

A szív csökkent véráramlása által okozott mellkasi fájdalmat anginának nevezik.

Fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mellkasi fájdalmát nem szívprobléma okozza, mielőtt a GERD diagnózisára összpontosítana.

A szívroham által okozott mellkasi fájdalom nagyobb valószínűséggel a következőket tartalmazza:

Nyomás vagy szorítás a mellkasban, kar(ok), nyakban, állkapocsban vagy hátban Hányinger Hideg verejtékezés Légszomj Szédülés vagy szédülés Fáradtság

A gyomorégés árulkodó jele, hogy általában nem rosszabbodik aktivitással, és nem javul pihenéssel.

Ha súlyos, zúzós mellkasi fájdalmai vannak – vagy fájdalmai vannak a bal karjában vagy az állkapcsában –, forduljon sürgősségi orvoshoz, mert ez szívrohamra utalhat.

Ha mellkasi fájdalmai vannak, és nem biztos abban, hogy mi okozza, sürgősségi orvosi segítséget is kell kérnie. (4)

GERD tesztek

A GERD diagnózisa legtöbbször nem orvosi vizsgálaton vagy eljáráson alapul, hanem az Ön tünetein.

Orvosa gyógyszert írhat fel, hogy ellenőrizze, csökkenti-e a tüneteit. Ha igen, ez nagy valószínűséggel megerősíti a GERD diagnózisát.

Bizonyos esetekben azonban kezelőorvosa további vizsgálatot vagy eljárást szeretne végezni a GERD diagnózisának megerősítésére vagy kizárására.

A GERD diagnosztikai tesztjei a következők:

Ambuláns savszonda

pH-szondának is nevezik, ez a teszt egy eszközt használ a nyelőcsőben lévő sav mennyiségének mérésére.

A hajlékony csőhöz csatlakoztatott monitor az orrán keresztül a nyelőcsőbe kerül. Csatlakozik egy külső kis adatrögzítőhöz, amelyet a karján vagy a derekán viselhet. 24 órán át vagy tovább a helyén marad.

Alternatív megoldásként a monitor lehet egy kapocs, amelyet a nyelőcsőbe helyeznek. Ez a klip néhány nap múlva átjut az emésztőrendszerén a székletébe.

Felső endoszkópia

Ebben az eljárásban orvosa egy kamerát tartalmazó vékony, rugalmas csövet helyez a torkába, hogy megvizsgálja a nyelőcsövét, és felmérje, mennyire sérült.

Ennek az eljárásnak a részeként orvosa biopsziát (kis szövetmintát) vehet a nyelőcső nyálkahártyájából. Ezt a szövetet laboratóriumban megvizsgálják rendellenességek szempontjából.

Ez a teszt normális eredményeket mutathat még savas reflux jelenlétében is. Gyakran használják a GERD szövődményeinek, például gyulladások, fekélyek vagy a Barrett-nyelőcsőnek nevezett rákmegelőző állapotok keresésére.

Ha a Barrett-nyelőcső jeleit mutatja, kezelőorvosa rendszeres endoszkópos vizsgálatot kérhet Öntől.

Nyelőcső manometria

Ez a teszt a nyelőcső izomösszehúzódásait méri. Egy hosszú, vékony csőhöz csatlakoztatott eszközt használ, amelyet az orrán keresztül a gyomorba vezetnek, majd lassan visszafelé a nyelőcsövön keresztül.

Ez az eljárás megmutatja, hogy a GERD oka a gyenge alsó nyelőcső-záróizom, a gyomor és a nyelőcső közötti izomgyűrű.

Segíthet a nyelőcsővel kapcsolatos problémák diagnosztizálásában is, kivéve a GERD-t.

Felső GI sorozat

Ez a teszt röntgensugárzással vizsgálja a felső emésztőrendszert.

Amíg egy röntgenkészülék előtt áll vagy ül, báriumot tartalmazó, krétás folyadékot iszik, amely bevonja a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját. A röntgentechnikus több képet is készít, miközben a folyadék áthalad a rendszeren.

Ez az eljárás segíthet a nyelőcső szűkületeinek vagy fekélyeinek vagy a hiatus hernia észlelésében, amikor a gyomor felső része felnyomódik a nyelőcső rekeszizom nyílásán. (2,3)